محققان کرهای با الهام از ساختار چشم منحصربهفرد گربهها، یک سامانه تصویربرداری پیشرفته برای پهپاد ها و روباتهای خودران ساختند.
به گزارش سرویس اخبار پهپاد سایت شات ایکس و به نقل از فارس یک سامانه تصویربرداری جدید که از چشمهای گربهای الگوبرداری شده است، دید رباتیک را تقویت میکند و به دستگاههای خودران اجازه میدهد تا اشیا را در محیطهای با دید کم، بهتر هدایت کنند و تشخیص دهند.
هر چه زمان میگذرد، دستگاههای خودران مانند هواپیماهای بدون سرنشین، پهپادها، ماشینهای خودران و روباتها بیشتر و دقیقتر میشوند. بااینحال، آنها اغلب برای «دیدن» واضح در شرایط مختلف نیاز به تقویت دارند.
تصویربرداری و تحلیل تصاویر دریافتی توسط این فناوریها در نورهای شدید یا خیلی کم و همینطور در پسزمینههای شلوغ و پیچیده باید بهبود یابد و حالا محققان این معما را با طبیعت پاسخ میدهند.
گربهها بهخاطر دید فوقالعاده آنها در روز و تاریکی شهرت دارند. آنچه چشم گربه را از سایر جانوران متمایز میکند مردمک شکافی و عمودی آنهاست. در طول روز، این مردمکها به آنها کمک میکند تا بهشدت تمرکز کنند و میزان نور دریافتی را کاهش دهند. شبها نیز مردمکها گشاد میشوند تا نور بیشتری وارد شود.
از طرفی چشمهای گربهها در طول شب برق میزند. این برقزدن بخاطر وجود یک لایه بازتابنده به نام tapetum lucidum است که به آنها کمک میکند در شب بهتر ببینند.
فناوری تصویربرداری جدید نیز هر دو ویژگی متمایز گربهها را دارد. این فناوری به کمک یک دیافراگم شکاف مانند و یک لایه بازتابنده، دید را در شرایط نوری مختلف افزایش میدهد و تشخیص و تحلیل تصاویر را بهتر از فناوریهای پیشین انجام میدهد.
این ابتکار از گروهی از محققان کرهای در مؤسسه علم و فناوری گوانگجو سر زده است. آنها یک سامانه بینایی جدید طراحی کردند که از یک عدسی و حسگرهای پیشرفته ساخته شده و اساس کار آنها از گربهها الهام گرفته شده است. این فناوری شامل یک دیافراگم شکافی است که نور غیرضروری را فیلتر میکند و روی اشیای کلیدی تمرکز میکند. لایه بازتابنده نیز، دید را در شرایط کمنور بهبود میبخشد.
از طرفی، دوربینهای رباتیک معمولاً برای تشخیص اشیای در پسزمینههای شلوغ یا اشیای استتار شده، با مشکل مواجه میشوند. درصورتیکه تین فناوری کرهای با اجازهدادن به رباتها برای محوکردن جزئیات غیرضروری و تمرکز روی اشیای مهم، این مشکل را حل میکند. این رویکرد دارای مزیت دیگری است که از نظر مصرف کارآمدتر است؛ اینگونه که بهجای تقویت و سنگین کردن بار پردازشی رایانه، بر طراحی عدسی متکی است.
نتایج تلاش این محققان در مجله Science Advances منتشر شده است و نشاندهنده پیشرفت قابلتوجهی در فناوریهای بینایی مصنوعی است که قابلیت تواناییهای تشخیص و تشخیص اشیای را ارتقا میدهد.