گروهی از پژوهشگران انگلیسی و سوئیسی، یک پهپاد مقاوم به شعله ساختهاند که میتواند با جستجو در ساختمانهای در حال سوختن، به کمک آتشنشانها بیاید.
آتشنشانها کار خطرناکی دارند؛ به ویژه زمانی که برای اولین بار به ساختمانهای در حال سوختن وارد میشوند. شاید به زودی یک پهپاد جدید مقاوم در برابر شعله بتواند با جستجو در ساختمانها به آتشنشانها کمک کند تا بدانند با چه چیزی روبهرو خواهند شد.
ساخت این کوادکوپتر آزمایشی موسوم به «فایردراون»(FireDrone)، توسط دانشمندان «کالج سلطنتی لندن»(Imperial College London) و «موسسه پژوهش امپا»(Empa) انجام میشود. برخلاف پهپادهای معمولی، این پهپاد میتواند تا دمای ۲۰۰ درجه سلسیوس را به مدت ۱۰ دقیقه در هر پرواز تحمل کند.
مقاومت حرارتی پهپاد عمدتا به دلیل وجود یک لایه عایق از هواژل است که غشایی را در اطراف قطعات الکترونیکی آن تشکیل میدهد. ژل متخلخل که به طور ویژه برای این پروژه ابداع شده، از محفظههای هوا در ماتریسی از پلاستیک پلیآمید، سیلیس و الیاف شیشه تشکیل شده است که دومی یک تقویتکننده ساختاری به شمار میرود. پوسته بیرونی که از جنس آلومینیوم است، به منعکس کردن گرما از پهپاد کمک میکند.
علاوه بر باتری، کنترلکننده پرواز، فرستنده ویدئو و گیرنده رادیویی، اجزای الکترونیکی فایردراون نیز شامل حسگرهایی مانند دوربین نوری، دوربین فروسرخ و حسگر دیاکسید کربن هستند.
ایده این است که وقتی پهپاد به تنهایی به یک ساختمان در حال سوختن وارد میشود، دادههایی را مانند توزیع منابع آتشسوزی، مکان خطرهایی که باید از آنها اجتناب شود و مکان افرادی که به دام افتادهاند، بلافاصله منتقل کند.
فایردراون پیشتر با موفقیت در یک مرکز آموزش آتشنشانها آزمایش شده است و آزمایشهای بیشتری برای آینده برنامهریزی شدهاند. این پهپاد پس از تجاریسازی، به لطف هواژل عایق خود میتواند برای بررسی آتشسوزی در جنگلها یا حتی برای شناسایی محیطهای بسیار سرد نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
پروفسور «میرکو کواچ»(Mirko Kovac)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: استفاده کردن از پهپادها اغلب به خاطر عوامل محیطی مانند دما محدود میشود. ما راهی را برای غلبه کردن بر این مشکل نشان میدهیم و متقاعد شدهایم که یافته های ما، قدرت آینده پهپادها را برای کار کردن در محیطهای ناملایم ثابت میکنند.
این پژوهش، در مجله «Advanced Intelligent Systems» به چاپ رسید.