پردازندههای Meteor Lake نسل 14 اینتل شامل Core Ultra قرار است اولین پردازندههای این شرکت با چیپلتهای مجزا برای هر بخش باشند. این پردازندهها با فرایند جدید اینتل ۴ ساخته خواهند شد و کمکپردازنده هوش مصنوعی نیز درون خود دارند.
مشخصات پردازندههای نسل ۱۴ اینتل Meteor Lake
اینتل قصد دارد سری جدید میتیورلیک را ۲۳ آذرماه به بازار عرضه کند. به گفته این شرکت، این سری پردازنده، از نظر مصرف انرژی بهینهترین تراشههای اینتل هستند که قدرت گرافیکی آنها نیز دوبرابر شده است. این سری شامل یک بخش متشکل از هستههای کممصرف به نام Low Power Island است که میتواند وظایف را بهصورت مجزا انجام دهد.
ویژگیهای پردازنده Core Ultra
اینتل اعلام کرده که در نامگذاری پردازندههای آینده خود حرف i را کنار میگذارد. به این ترتیب باید منتظر سری Core 3 و Core 5 و Core 7 باشیم. قویترین پردازندههای هر سری اما بهجای Core i9 قرار است Core Ultra نام بگیرند.
در پردازندههای Meteor Lake اینتل سرانجام مانند AMD و کوالکام به چینش چیپلت روی میآورد. به این ترتیب پردازنده CPU و GPU دیگر بخشهای مجزا روی یک تراشه نیستند؛ بلکه قرار است بهصورت جداگانه و در ابعاد متفاوت روی تکههای مختلف سیلیکون چاپ شود. مزیت این روش این است که میتوان بخشهای مختلف را با لیتوگرافیهای مختلف ساخت تا مصرف انرژی در مجموع کاهش یابد.
در Meteor Lake هر تراشه دو بخش دارد. بخش اول که «جزیره کم مصرف» نام دارد میتواند بهصورت مجزا فعالیت کند. درون این جزیره هستههای کممصرف E، کمکپردازنده هوش مصنوعی NPU، موتور مدیا و حافظه کش قرار گرفته است. بخش دوم «کاشی محاسباتی» یا Compute Tile نام دارد که با لیتوگرافی اینتل ۴ ساخته شده و میزبان هستههای قدرتمند P و هستههای کممصرف E است. در این بخش همچنین کاشی گرافیکی با لیتوگرافی ۵ نانومتری TSMC نیز جای گرفته است. به این ترتیب تا نیاز به بخش محاسباتی نباشد، این قسمت فعال نمیشود و در مجموع دمای آن پایینتر خواهد ماند.
ویندوز ۱۱ میتواند از این پس حتی بخش پردازشگر عصبی را در تسک منیجر پایش کند. از آنجا که بخش رسانهای از گرافیک جدا شده، پردازش ویدئو میتواند توسط این بخش انجام شود که مصرف پایینتر و دمای کمتری خواهد داشت. تراشههای Meteor Lake و Core Ultra علاوه بر پشتیبانی از AV1، از اتصال HDMI 2.1 و DisplayPort 2.1 نیز پشتیبانی میکنند. به این ترتیب امکان گرفتن خروجی 8K HDR و یا چهار مانیتور 4K وجود دارد.
از سایر مشخصات این پردازندهها میتوان به بلوتوث ۵.۴ و وایفای ۷ اشاره کرد که سرعت آن تا ۵.۷۶ گیگابیت بر ثانیه نیز خواهد رسید.
آیا میتوان با Core Ultra بازی کرد؟
اینتل میگوید برخی مدلهای پردازنده Meteor Lake را به گرافیک اینتل آرک خود مجهز میکند. این گرافیک جدید موسوم به Intel Xe LPG میتواند تا ۸ هسته Xe داشته و از رهگیری پرتو نیز پشتیبانی میکند. عملکرد این گرافیک نسبت به نسل فعلی Xe LP به ازای هر وات دوبرابر بهتر شده است؛ هستههایی که خودشان ۲ برابر سریعتر از Intel UHD در نسل ۱۱ بودند.
علاوه بر این پشتیبانی از Intel XeSS (رقیب DLSS و FSR) برای اولینبار به گرافیک داخلی میآید. به این ترتیب میتوان نرخ فریم بازیها را بهبود داد. به گفته اینتل Xe LPG میتواند با ولتاژ و دمای پایینتر به فرکانسهای بسیار بالاتر ۲ گیگاهرتزی دست پیدا کند.
اینتل همچنین یک محفظه بخار کمقیمت نیز برای تراشههای لپتاپی خود طراحی کرده تا سازندگان بتوانند از آن در لپتاپهای خود استفاده کنند.
اینتل متأسفانه درباره عملکرد واقعی این پردازندهها و یا مصرف انرژی و دوام شارژ لپتاپهای مجهز به Meteor Lake و Core Ultra هنوز صحبتی نکرده است. به این ترتیب بایستی تا پایان پاییز و رونمایی رسمی از این تراشهها و شاید تا سال آینده و عرضه رسمی آنها منتظر بمانیم.