جراحان آمریکایی برای اولینبار در جهان کلیه یک خوک را که اصلاح ژنتیکی شده بود، به یک مرد 62 ساله پیوند زدند. این بیمار اولین فرد زندهای است که از یک خوک، کلیهای با اصلاح ژنتیکی دریافت کرده است.
به گزارش واشینگتن پست، «ریچارد اسلایمن»، بیمار 62 سالهای که کلیه خوک را دریافت کرده، پس از جراحی چهارساعته اکنون حالش خوب است و انتظار میرود بهزودی از بیمار ستان بوستون مرخص شود.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از دیجیاتو اگرچه کلیههای انسان و خوک از نظر اندازه مشابه هستند، محققان مجبور شدند 69 ویرایش مختلف در کد ژنتیکی کلیه خوک انجام دهند. آنها برخی از ژنها را حذف کرده و برخی دیگر را وارد کردند تا خطر حمله سیستم ایمنی بیمار به عضو پیوندی کاهش یابد.
پیوند کلیه اصلاحشده خوک به یک بیمار
پیشازاین، پزشکان کلیه اصلاحشده ژنتیکی خوک را تنها به یک مرد که دچار مرگ مغزی شده بود، پیوند زده بودند. همچنین در سال 2023 یک بیمار بدحال یک قلب خوک دریافت کرد که مدتی پس از عمل درگذشت. بههمین دلیل، مورد اسلایمن در نوع خود، بیسابقه بوده است.
دکتر «تاتسو کاوای»، جراح این عمل پیوند گفت این کلیه خوک حداقل برای دو سال کار خواهد کرد. همچنین اگر این عمل شکست بخورد، اسلایمن میتواند دوباره دیالیز شود. او میگوید برخلاف دریافتکنندگان قلب خوک که بسیار بیمار بودند، اسلایمن درواقع وضعیت بسیار بهتری دارد. اسلایمن در سال 2018 پیوند کلیه انجام داده بود، اما سال گذشته میلادی با مشاهده علائم نارسایی مجبور به دیالیز شد. هنگامی که عوارض دیالیز ایجاد شد، پزشکان به او پیوند کلیه خوک را پیشنهاد کردند.
این عمل نشاندهنده آخرین پیشرفت در «پیوند بیگانه» (Xenotransplantation) است؛ این اصطلاح بدین معناست که بیماران انسانی با سلولها، بافتها یا اندامهای حیوانات درمان میشوند. پیوند بیگانه برای چندین دهه، ثمربخش نبود چراکه سیستم ایمنی انسان بلافاصله بافت حیوانی خارجی را از بین میبرد. حالا در آزمایشهای جدید با اصلاح ژنتیک میتوان این اندامها را به اندامهای انسان شبیهتر کرد.