نقل از نیچر، رینا گرین، یک زن ۳۸ ساله اهل حیفا، اسرائیل، در سال ۲۰۲۰ با درد پشت خفیفی شروع به تجربه «جهنم زندگی» خود کرد. دو سال بعد، درد او به کل بدن گسترش یافت و به حدی شدید شد که حتی قادر به بلند شدن از رختخواب نبود، داروهای ضد درد و فیزیوتراپی تأثیر چندانی نداشتند و او مجبور به استفاده از ویلچر شد. گرین به دلیل ابتلاء به فیبرومیالژی، یک بیماری رازآلود با علائم درد مزمن و خستگی شدید، سالها رنج کشید.
علت دقیق ابتلاء به فیبرومیالژی هنوز مشخص نیست و درمان آن بسیار دشوار است، اما هشت ماه پیش، گرین در یک آزمایش بالینی شرکت کرد که در آن قرصهای حاوی میکروبهای زنده مورد استفاده قرار گرفتند، این میکروبها شبیه به موجودات زندهای هستند که در روده انسانهای سالم زندگی میکنند. پس از دریافت این درمان، درد گرین به طور قابل توجهی کاهش یافت و او توانست به قدم زدن بپردازد، کاری که از زمان تشخیص بیماری نمیتوانست انجام دهد.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از ایمنا گرین یکی از ۱۴ شرکتکننده در این آزمایش بود که در آن تأثیر مکملهای میکروبی بر فیبرومیالژی بررسی شد؛ از میان این افراد، تنها دو نفر بهبودی ندیدند، امیر مینربی دانشمند علوم درد در مؤسسه فناوری تکنیون در حیفا و یکی از سازماندهندگان این آزمایش، گفت: با وجود کوچک بودن این آزمایش، باید نتایج آن را با احتیاط تفسیر کنیم اما این نتایج به اندازه کافی امیدوارکننده هستند که ما را به حرکت به سمت مطالعات بزرگتر ترغیب کنند، نتایج این آزمایش و دادههای دیگری که ارتباط فیبرومیالژی با میکروبهای روده را نشان میدهند، در مجله نورون منتشر شدهاند.
در سال ۲۰۱۹، تیم مینربی کشف کرد که میکروبیوم روده زنان مبتلا به فیبرومیالژی به طور قابل توجهی با میکروبیوم زنان سالم متفاوت است. این کشف آنها را به این فکر انداخت که آیا انتقال میکروبهای سالم میتواند به کاهش درد و خستگی ناشی از این بیماری کمک کند، پژوهشهای قبلی نشان داده بود که میکروبهای روده ممکن است به طور غیرمستقیم بر سیگنالهای شیمیایی مرتبط با درک درد تأثیر بگذارند.
تیم تحقیقاتی نمونههای کوچک مدفوع حاوی میکروب از زنان مبتلا به فیبرومیالژی و زنان سالم را به موشهای بدون میکروب انتقال دادند. موشهایی که میکروبهای زنان مبتلا به فیبرومیالژی دریافت کردند، نسبت به موشهایی که میکروبهای زنان سالم دریافت کرده بودند، حساسیت بیشتری به درد نشان دادند. این موشها همچنین نشانههای بیشتری از درد خودبهخودی از خود بروز دادند.
در مرحله بعد، تیم میکروبهای زنان سالم را به موشهایی که قبلاً با میکروبهای مرتبط با فیبرومیالژی کلونیزه شده بودند و سپس با آنتیبیوتیک درمان شده بودند، انتقال دادند. این موشها پس از پیوند، علائم درد کاهش یافت. موشهایی که هر دو پیوند را دریافت کردند اما تحت درمان آنتیبیوتیک قرار نگرفتند، هیچ بهبودی نشان ندادند، تیم تحقیقاتی آزمایشی را با ۱۴ زن مبتلا به فیبرومیالژی شدید و مقاوم به درمان انجام دادند، تمام شرکتکنندگان ابتدا آنتیبیوتیک دریافت کردند و سپس به مدت ده هفته به طور منظم کپسولهای حاوی باکتریهای رودهای از زنان سالم مصرف کردند. دوازده نفر از آنها بهبودی در علائمی مانند درد، اضطراب و اختلالات خواب گزارش کردند. خستگی یکی از عوارض جانبی شایع این درمان بود.