با شات ایکس همیشه در فناوری بروز باشید
سلول‌ها چگونه سرنوشت خود را تغییر می‌دهند؟
عکس : سلول‌ها چگونه سرنوشت خود را تغییر می‌دهند؟

سلول ‌ها بلوک‌های اساسی زندگی هستند. آنها مسئول انجام تمام عملکردهای لازم برای بقای یک موجود هستند. با این حال، سلول ‌ها موجودیت ایستا نیستند. آنها می‌توانند سرنوشت خود را تغییر دهند و به انواع مختلف سلول تبدیل شوند. این فرآیند به عنوان برنامه‌ریزی مجدد سرنوشت سلول ی شناخته می‌شود. در همین راستا محققان مرکز تنظیم ژن ومی (CRG) در بارسلونا و مرکز پزشکی مولکولی ماکس دلبروک در انجمن هلمهولتز در برلین نشان داده‌اند که چگونه سلول ‌ها در فرآیندی که به عنوان تبدیل سرنوشت سلول ی شناخته می‌شود، تغییرات هویتی خود را تسریع می‌کنند. این مطالعه که دیروز در ژورنال eLife منتشر شد، پیامدهایی برای تحقیقات سرطان دارد زیرا این بیماری اغلب از اشتباهات در تصمیم گیری درباره سرنوشت سلول ناشی می‌شود. این مطالعه در نهایت می‌تواند به روش‌های جدیدی برای تسریع یا دستکاری مکانیسم‌های مولکولی درگیر در شکل گیری سرطان منجر شود.

محققان سال‌هاست که این فرآیند را مورد مطالعه قرار داده‌اند و اخیراً به کشفیات هیجان‌انگیزی در مورد چگونگی بازنویسی سرنوشت سلول ‌ها دست یافته‌اند. برنامه ریزی مجدد سرنوشت سلول ی فرآیندی است که طی آن یک سلول سرنوشت خود را تغییر می‌دهد و به نوع دیگری از سلول تبدیل می‌شود. این فرآیند برای رشد یک ارگانیسم ضروری است. در طول رشد جنینی، سلول ‌ها تحت یک سری تغییرات سرنوشت ساز قرار می‌گیرند تا انواع مختلف سلول ‌های بدن را تشکیل دهند. با این حال، برنامه ریزی مجدد سرنوشت سلول ی می‌تواند در سلول ‌های بالغ نیز رخ دهد. به عنوان مثال، سلول ‌های پوست را می توان دوباره برنامه ریزی کرد تا به سلول ‌های قلبی یا سلول ‌های عصبی تبدیل شوند.

محققان کشف کرده‌اند که سلول‌ها با تغییر بیان ژن‌های خاص، سرنوشت خود را بازنویسی می‌کنند. ژن‌ها بخش‌هایی از DNA هستند که حاوی دستورالعمل‌های ساخت پروتئین هستند. پروتئین‌ها بلوک‌های سازنده سلول‌ها هستند و مسئول انجام تمام عملکردهای لازم برای بقای یک سلول هستند. با تغییر بیان ژن‌های خاص، سلول‌ها می‌توانند پروتئین‌هایی را که تولید ‌کنند تغییر دهند و در نتیجه سرنوشت خود را تغییر دهند. یکی از راه‌هایی که سلول‌ها می‌توانند بیان ژن‌ها را تغییر دهند، از طریق فرآیندی به نام اصلاح اپی‌ژنتیک است. تغییرات اپی‌ژنتیکی تغییرات شیمیایی در مولکول DNA است که توالی DNA را تغییر نمی‌دهد اما می‌تواند بر بیان ژن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، یک گروه شیمیایی به نام گروه متیل را می‌توان به مولکول DNA اضافه کرد که می‌تواند یک ژن را خاموش کرده و از بیان آن جلوگیری کند. از طرف دیگر، یک گروه شیمیایی به نام گروه استیل را می توان به مولکول DNA اضافه کرد که می‌تواند یک ژن را روشن کند و بیان آن را نیز افزایش دهد.

ارسال این خبر برای دوستان در شبکه های مجازی :
تلگرامواتساپایتاتوییترفیس بوکلینکدین