تاکنون حدود 16 میلیارد دستگاه تلفن همراه در اکثر نقاط جهان به فروش رفته و انتظار میرود که نزدیک به یک سوم آنها در سال جاری از رده خارج شود؛ به همین دلیل برخی از کارشناسان بازیافت نگرانیهایی را ابراز کردهاند.
کارشناسان انتظار دارند در سال 2022 تقریباً 5/3 میلیارد تلفن همراه از خدمت خارج شوند. اگر این گوشیهای دور انداخته شده روی هم انباشه شوند (با فرض اینکه ضخامت هر دستگاه حدود 9 میلی متر باشد)، تا 120 برابر بالاتر از ایستگاه فضایی بین المللی روی هم چیده خواهند شد و یک هشتم مسیر کره زمین تا ماه را طی خواهند کرد!
با وجود مواد ارزشمندی مانند طلا، نقره، مس و پالادیوم، کارشناسان بر این باورند که بیشتر گوشیهای بازنشسته در کشوها یا کمدها کنار انداخته میشوند. آنهایی هم که احتکار نمیشوند، احتمالاً به سطلهای زباله راه پیدا میکنند و در محلهای دفن زباله یا زبالهسوزها جمع میشوند.
جالب توجه است که تلفنهای همراه در میان تجهیزات کوچک الکتریکی و الکترونیکی (EEE) که معمولاً توسط مصرفکنندگان دور انداخته نمیشوند، رتبه چهارم را دارند.
بر اساس نظرسنجیهایی که در سال 2022 بر روی 8775 خانوار اروپایی در شش کشور انجام شد، یک خانواده متوسط دارای 74 محصول الکترونیکی از جمله ابزارهای فناوری مانند گوشی، تبلت و همچنین لوازمی مانند تستر و سشوار است. به طور متوسط، 13 مورد از این وسایل دور انداخته نمیشوند (9 مورد دیگر استفاده نمیشوند و چهار مورد خراب شدهاند).
پنج محصول کوچک الکتریکی و الکترونیکی که اغلب مردم در اروپا آنها را دور نمیاندازند، به ترتیب عبارتند از:
لوازم الکترونیکی مصرفی کوچک و لوازم جانبی (مانند هدفون، کنترل از راه دور)
تجهیزات کوچک خانگی و شخصی (مانند ساعت، اتو،سشوار)
تجهیزات کوچک فناوری اطلاعات (مانند هارددیسک، مودم، کیبورد، ماوس)
موبایل و گوشیهای هوشمند
تجهیزات کوچک برای تهیه غذا (مانند توستر، فرآوری مواد غذایی، گریل)
اکثر شرکتکنندگان نظرسنجی (46 درصد) گفتند که معتقدند ممکن است در آینده دوباره از این وسایل استفاده کنند. دیگران (15 درصد) گفتند که قصد دارند اقلام احتکار شده را بفروشند یا آنها را ببخشند، در حالی که 13 درصد گزارش کردند که این اقلام ارزش احساسی دارند، همچنین 9 درصد اعلام کردند که ممکن است این اشیا در آینده ارزش داشته باشند و هفت درصد از پاسخ دهندگان گفتند که نمیدانند چگونه به شکلی صحیح اقلام الکترونیکی را دور بریزند.