وصل شدن به اینترنت ماهوارهای استارلینک در حال حاضر نیازمند خرید تجهیزات گرانقیمت مثل گیرنده ماهوارهای و مودم مخصوص است. اما استارلینک امروز خبر از عرضه فناوری Direct To Cell برای تمام گوشی های دارای فناوری 4G یا LTE داده است. به این ترتیب همانطور که Starlink قبلاً هم اعلام کرده بود، اینترنت ماهوارهای استارلینک برای گوشی دیگر به خرید تجهیزات اضافه نیاز نخواهد داشت.
با شدت گرفتن فیلترینگ از اواخر شهریورماه سال گذشته، برخی از کاربران ایرانی به فکر استفاده از اینترنت استارلینک افتادند. برخی حتی توانستند تجهیزات اتصال به استارلینک را به شکل غیرقانونی وارد کرده و از ایران به این شبکه متصل شوند. با اینحال با فناوری جدید، دیگر نیازی به این هزینهها نبوده و از سال ۲۰۲۵ امکان اتصال مستقیم از گوشی به ماهواره فراهم میشد.
اینترنت ماهوارهای استارلینک برای گوشی
طبق این صفحه از وبسایت استارلینک امکان اتصال از گوشی به ماهواره برای دریافت پیام متنی از سال ۲۰۲۴ و برای تماس و اینترنت و همچنین اینترنت اشیا از ۲۰۲۵ فراهم خواهد شد. به گفته استارلینک چه روی زمین باشید چه روی دریا، هرکجای کره زمین میتوانید به اینترنت متصل شوید. برای اتصال مستقیم از گوشی به استارلینک حتی نیازی به دانلود فرمور یا آپدیت خاصی نیست و با تمام گوشی هایی که از 4G پشتیبانی میکنند، مستقیماً به ماهواره متصل خواهید شد.
فناوری Direct To Cell را ماهوارههای جدید استارلینک فعال میکنند که فناوری پیشرفته مودم eNodeB داشته و درست مثل دکلهای مخابراتی تلفن همراه اما از فضا عمل میکنند. این فناوری را SpaceX توسعه داده و قرار است ماهوارههای آن نیز توسط موشک فالکون 9 این شرکت در مدار قرار بگیرند.
پایانی برای فیلترینگ؟
در حال حاضر وزارت ارتباطات ایران چندین بار اعلام کرده در صورتی که استارلینک به قوانین سرزمینی ایران احترام بگذارد میتواند اینجا فعالیت کند. این قوانین شامل همان فیلترینگ سختگیرانه است. با اینحال اگر سرویس Direct To Cell فعال شود، با اتصال مستقیم از گوشی به ماهواره دیگر نیازی به اجازه رگولاتوری ایران نخواهد بود. در واقع ارائه استارلینک در ایران نیازی به تجهیزات اضافه زمینی یا دکلهای روی زمین نداشته و هر کاربری در صورت تهیه اشتراک میتواند از آن استفاده کند. البته که دولت ایران میتواند از استارلینک شکایت کند اما تصمیم نهایی احتمالاً برعهده دولت آمریکا خواهد بود.
موضوع بعدی هزینه اشتراک سرویس است. در حال حاضر سرویس فعلی استارلینک هزینه ماهیانه بین ۹۰ تا ۱۱۰ دلاری دارد. این هزینه نسبت به سرویسهای اینترنت فعلی ایران خیلی بیشتر است. علاوه بر این اغلب کاربران ایرانی امکان پرداخت بینالمللی را ندارند. با اینحال بسته به سیاستهای استارلینک و دولت آمریکا، بعید نیست در موارد خاص شاهد ارائه اینترنت ارزانتر یا رایگان با برخی محدودیتها باشیم.
در نهایت بعید نیست با عرضه اینترنت ماهواره ای استارلینک برای گوشی دوران فیلترینگ به پایان رسیده و میلیاردها تومان هزینه برای محدود کردن دسترسی کاربران به اینترنت نیز بیثمر شود؛ هزینههایی که میتوانست در عوض صرف بهبود کیفیت شبکه و رساندن خدمات بهتر به نقاط دورافتاده ایران شود.